حدیث روز
امام علی (ع) می فرماید : هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬ خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است.

افزونه جلالی را نصب کنید. 5 ربيع ثاني 1446 Tuesday, 8 October , 2024 ساعت تعداد کل نوشته ها : 1623 تعداد نوشته های امروز : 0 تعداد اعضا : 3 تعداد دیدگاهها : 215×
با ثبت جهانی خرم آباد ،پیش به سوی شهری شاد و توریستی
28 مرداد 1403 - 9:54
شناسه : 12379
بازدید 97
3
همه باهم ثبت جهانی دره خرم آباد را دنبال کنیم محمد اسکندری محقق و مدرس دانشگاه نویسنده‌ی کتاب خرم اباد پیش به سوی شهر شاد ، به بهانه ثبت جهانی دره خرم آباد یادداشت نوشت.
ارسال توسط : نویسنده : علی حسینی منبع : کلدرخبر

یادداشت

✍️محمد اسکندری محقق و مدرس دانشگاه
نویسنده کتاب خرم آباد پیش به سوی شهر شاد

شاید سالهای قبل که کتاب خرم آباد پیش به سوی شهر شاد را با کمک همکارانم تالیف می کردیم در ذهن خود سالیان دورتری برای مطرح شدن این دره ی زیبا در ذهن تحت چنین عنوانی تصور می کردیم؛ اما آنچه که روشن بود وجود پتانسیل های بی نظیری بود که فقط باید مورد توجه قرار می گرفت تا خرم آباد هم مانند بسیاری از شهرهای گردشگری جذاب و متمایز در دنیا مقصد بسیاری از علاقمندان به سفر با هر دیدگاه و علاقمندی باشد. حال تلاش ها برای ثبت جهانی این دره ی زیبا ما را امیدوارتر نموده است؛ وجود مزیت های رقابتی جذاب در مولفه های مختلف این شهر را نسبت به بسیاری از شهرهای ایران و البته دنیا متمایز ساخته است که در ادامه توضیحاتی در این راستا داده خواهد شد.
خرم آباد بزرگترین شهر لرنشین، بیست و سومین شهر پرجمعیت ایران و مرکز استان لرستان است که در جنوب غربی ایران قرار دارد.
خرم آباد طبق سرشماری سال ۱۳۹۵ مرکز آمار ایران، ۳۷۳۴۱۶ نفر بوده است.
خرم آباد شهری کوهستانی با بافتی طبیعی – دره ای بوده که
زیبایی خاصی به این شهر داده است دره ای به طول و درازای ۱۵ و پهنای ۱۰ کیلومتر در بین رشته کوههای زاگرس با گذر رودخانه ای تحت عنوان خرم رود از میان آن و داشتن آب و هوایی معتدل با بارندگی های ویژه در فصل های بهار و زمستان که این شهر را به یکی از پر بارش ترین
شهرهای ایران تبدیل کرده، با ارتفاعی ۱۱۴۷۸متری از سطح دریا و وجود منابع آب زیرزمینی و چشمه های درون شهری بسیار که گویی شهر بر روی آب بنا نهاده شده، شهری با تاریخ و فرهنگ کهن با آثار تاریخی و باستانی فراوان، خارق العاده و قدمت سکونت بیش از ۵۴ هزار ساله با مؤلفه های مختلف و متنوع که تجسم آن به سختی در پهنای ذهن میگنجد. به نحوی که القابی چون سرزمین آبشارهای خروشان، شهر هزار چشمه، جنگلهای وسیع بلوط، سرزمین مفرغ، شهر تاریخ، فرهنگ، تمدن و هنر، شهری رازگونه، دره خرم و… به آن داده شده و این در حالی است که بسیاری از جاذبه های آن هنوز ناشناخته باقی مانده اند.
آداب و رسوم مردم خرم آباد برخاسته از جغرافیا، تاریخ و حیطه فرهنگی استان لرستان و دیگر اقوام لر است که، از آن جمله می توان به گرفتن جشن های باستانی همچون شب یلدا، عید نوروز و برگزاری مراسم سوگواری با توجه به آیین و سنت خود، برپایی مراسمات عروسی با شیوه های خاص خود،بازی های محلی جذاب و پر هیجان(دالپلو و کلورونکی و…)که شاخص های شور و شادی، مشارکت، اعتماد و همدلی، همدردی،وحدت و در نهایت سرمایه اجتماعی را به رخ می کشد.
موسیقی از مهمترین بخش های فرهنگ مردم لر بوده که تنوع و پیشینه ای کهن دارد، و به دو بخش موسیقی های آوازی(کلامی)و ساز تقسیم می گردد که در شادی ها و جشن ها با اجرای رقص اصیل لری همراه است.
ترانه های موسیقی لری نیز از هفت بخش موسیقی و ترانه های غنایی وعاشقانه، حماسی و رزمی(شاهنامه خوانی)، سوگواری، فصول، کار، طناز و سرودهای مذهبی تشکیل شده است.
قدرت طبیعت و وجود جاذبه های گردشگر ی، تاریخی و فرهنگی متعدد در سطح شهر خرم آباد این شهر را به عنوان یکی از جذابترین شهرهای ایران تبدیل نموده است، که از آن جمله میتوان به قلعه فلک الافلاک، مناره آجری، پل شاپوری، گرداب سانگی، سنگ نبشته، آرامگاه باباطاهر، دریاچه کیو، پارک جنگلی مخملکوه، پارک جنگلی شوراب، وجود چشمه های فراوان داخل شهر و بیرون آن، و دسترسی آسان به آبشارهای خروشان از جمله نوژیان،تاف، وارک، گریت، دره گرم و… اشاره نمود.
از دیگر مولفه های جذاب این شهر می توان به وجود زمستان های معتدل نه چندان سرد(تعداد روزهای یخبندان نه چندان زیاد) رفت و آمدهای کوتاه شهری به دلیل کم بودن طول شهر که امکان دیدن مناطق مختلف را در زمان کوتاه فراهم می نماید، وجود تفریحات ارزان و غذاهای محلی مختلف و متنوع که خود یک مزیت رقابتی گردشگری است، قابلیت تبدیل معابر اتومبیل محور به پیاده محور در مرکز شهر و نزدیکی آثار باستانی و تاریخی و…و در ادامه در صورت ثبت جهانی این دره خرم آباد را قدم به قدم به سوی شهری شاد با پتانسیل های گردشگری فراوان تبدیل خواهد نمود.
البته مولفه هایی همچون سطح درآمد پایین، وجود بعضی آلودگی های بصری از جمله هجوم ریزگردها که البته مدتی است کمتر شده، تردد خودروها و وسایل نقلیه موتوری و دیزلی کهنه و فرسوده درسطح شهر، عدم جایابی و جایگذاری نامناسب بعضی تابلوها و بیلبوردهای تبلیغاتی، چساباندن انواع و اقسام آگهی های تبلیغاتی بر دیوار شهر، شعار و دست نوشته ها بر در و دیوار ساختمانها و خانه ها، ورودی های نامناسب شهر،مکان گزینی نادرست پادگان ها، گورستان ها، کوچه های تنگ و باریک و فاقد نور، ضعف پوشش گل و گیاهان زینتی و چمن در فضای عمومی سطح شهر، وجود برخی نماهای زشت ساختمانهای در حال ساخت و استفاده نکردن از جلوهای زیبای هنری و آرام مثل آجر، آلومینیوم، شیشه، و سنگ در صورتی که فاقد تم و الگوی زیباشناسانه هستند، کابل ها و سیم و خطوط برق رسانی، زباله دان های لبریز از زباله و وجود حیوانات موذی از جمله گربه ها و موش ها در خیابان ها، کانال ها و معابر، و…از جمله مواردی است که باید توسط مسئولین در جهت اصلاح شهر و تبدیل آن به یک شهر تمیز و جذاب مورد توجه قرار گیرد.
حال با وجود مولفه های فراوان مثبت و جذاب برای ثبت جهانی این دره شگفت انگیز و اصلاح برخی مولفه های منفی یاد شده، می توان امیدوار بود که در صورت ثبت جهانی آن، هرچه سریعتر بتوان به سمت یک شهر شاد و توریستی متمایز حرکت نمود.


پایان پیام/

خبرنگار::

علی حسینی
علی حسینی

ثبت نظر شما